Pietarin konservatorion professori ELENA SVETOZAROVA. Lapsikuoro ”Legenda”

Svetozarova Elena

Pietarin konservatorion kuoronjohdon professori, taiteentutkimuksen lisensiaatti, useiden kansainvälisten kilpailujen voittaja, koulun nro 636 yhteydessä toimivan lastenkuoro Legendan johtaja.

Opettaa Pietarin konservatoriossa ja kulttuuri-instituutissa kuoronjohtoa, kuoromusiikin historiaa, kuoropartituurin lukua, alan opetusmetodiikkoja ja lastenkuoron kanssa työskentelyä.

Tekee aktiivisesti tutkimustyötä. Kirjoittanut mm. seuraavat tieteelliset julkaisut:

 

Это слайд-шоу требует JavaScript.

  1. Konservatorion yhteydessä toimineen musiikkiopiston kuoronjohdon ja kuorolaulun osasto opettajien ja oppilaiden muistelmissa. Pietari, 1999 г.
  2. Venäläinen maallinen kuoromusiikki a сарреllа 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa.

Notaation käsikirja.  Pietari, 2003 г.

  1. Ehtoopalvelus. Ortodoksinen liturgia. Katolinen messu. Liturginen järjestys ja veisujen sisältö. Pietari, 2005 г.
  2. Kuorolaulu Pietarin konservatoriossa (1862-1912). Pietari, 2013.
  3. Venäläisen maallisen a cappella kuoromusiikin antologia (1800-luku ja 1900-luvun alku) (20 osaa). Nidokset 1-17 Pietari, 2013-2018

Johtaa koulun nro 636 Legenda-lastenkuoroa. Kuoro on palkittu lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa, se osallistuu festivaaleihin, harjoittaa aktiivista konsertti- ja valistustoimintaa Pietarissa, muualla Venäjällä ja Länsi-Euroopan maissa (Saksa, Ranska, Italia, Sveitsi, Tšekki, Puola, jne.), tehden tunnetuksi ennen kaikkea venäläistä klassista musiikkia. Kuoro on osallistunut jumalanpalveluksiin Kölnin, Metzin ja Grazin tuomiokirkoissa.

Elena Svetozarova pitää säännöllisesti mestariluokkia lapsikuoron kanssa työskentelystä.

KUORO «LEGENDA»

 

Pietarilainen musiikkipainotteinen peruskoulu № 636 on kaupungin opinahjojen parhaimmistoa.

Peruskoulun opetusohjelmaan kuuluvan musiikinopetuksen lisäksi koulussa on vuodesta 1994 lähtien toiminut kuoro, jossa laulavat 7 – 16-vuotiaat lapset. Nuoria laulajia on yhteensä 100 henkeä (ala-asteen ja yläasteen ryhmät). Elena Svetozarovan tavoite on juurruttaa lapsiin musiikinrakkautta ja hyvää makua. Sen vuoksi hän katsookin, että musiikkikasvatuksessa on käytettävä klassisen musiikin parhaimpia esikuvia – niin venäläisen kuin ulkomaisen, niin hengellisen kuin maallisen. Kuoron ohjelmistoon kuuluu mm. Dmitri Bortjanskin, Pjotr Tshaikovskin, Sergei Rahmaninovin, Аleksandr Gretshaninovin, Johan Sebastian Bachin, Wolfgang Amadeus Mozartin, Johannes Brahmsin, Franz Schubertin musiikkia, mutta myös nykysäveltäjien musiikkia ja kansanmusiikkia. Kuoronjohtaja korostaa hengellisen musiikin merkitystä: lapset totutetaan varhain esittämään hengellistä musiikkia niin, että he ymmärtävät tekstin ja musiikin sanoman. Ohjelmistoon kuuluukin paljon venäläistä kirkkomusiikkia ja ortodoksista liturgista laulua. Vuoden 2001 pääsiäisenä kuoro osallistui Moskovan pääsiäisfestivaaliin, kun taas vuonna 2002 se esiintyi menestyksekkäästi Sofian ortodoksisen kirkkomusiikin festivaaleilla voittaen ensimmäisen asteen kunniakirjan ja Kamerton-erityispalkinnon. Venäläinen maallinen klassinen musiikki on tärkeällä paikalla kuoron ohjelmistossa. Kuoronjohtaja haluaa tuoda esille meidän aikanamme unohduksiin jäänyttä venäläistä lapsikuoro-ohjelmistoa. Kaudella 2001-2002 kuoro järjesti luentojen ja konserttien sarjan, jossa kerran kuussa kuultiin luentoja vallankumousta edeltäneen ajan pietarilaisten koulujen musiikkielämästä. Vuosien 2002-2003 kausikonserteissa kuultiin venäläisiä klassisia lapsikuoroteoksia ja kaudella 2003-2004 luento- ja konserttisarja Sana ja musiikki.

Kuoro konsertoi säännöllisesti kaupungin konserttisaleissa, kirkoissa, kouluissa ja vanhainkodeissa. Ulkomaisissa esiintymisissään (Saksa, Ranska, Tšekki, Itävalta, Unkari, Suomi, Italia) kuoro tuo esille venäläistä kuorokulttuuria ja maan korkeatasoista luovaa lastenkulttuuria. Kuoro esiintyy myös sinfoniaorkestereiden kanssa (Pergolesin Stabat mater, Rimski-Korsakov -musiikkiopiston kamariorkesterin kanssa Pietarissa ja Helsingissä). Kuoro on laulanut myös jumalanpalveluksissa Kölnin tuomiokirkossa Saksassa, Messassa Ranskassa ja Helsingissä.

Kuoro on voittanut runsaasti palkintoja ja kunniamainintoja erilaisilla kuorofestivaaleilla,

-tapahtumissa ja –katselmuksissa, kuten Gelsenkirchenin kuorokatselmuksessa vuonna 2000, Moskovan ja Pietarin kuorofestivaaleilla 2001). Se on menestynyt erinomaisesti myös kansainvälisillä ortodoksisen kirkkomusiikin festivaaleilla Moskovassa (2001) ja Sofiassa (2002).  Menestystä on tullut myös koululaisten kuoro-olympialaisissa Pietarissa vuosina 2003, 2005 ja 2009. Festivaalien yhteydessä järjestetyissä kuorokilpailuissa tuli palkintoja Tukholman Skandinavian kaleidoskooppi –festivaaleilla (2009) ja Saksan Hallessa vuonna 2005 Fröhlich sein und singen -laulufestivaaleilla.

Vuonna 2011 kuoro teki esiintymismatkan Sveitsiin ja vuonna 2013 Itävaltaan. Vuonna 2014 esiintymismatka suuntautui Tšekinmaalle, Saksaan ja Ranskaan.

«On kulunut kaksikymmentä vuotta siitä, kun astuin ensimmäistä kertaa kouluun № 636, josta oli pian tuleva oma kotini. En tullut tähän kouluun sattuman oikusta, vaan aloitin työni peruskoulussa vakaumuksesta. Uskon vankasti siihen, että kansakunnan hyvinvointi ja menestys riippuvat suuressa määrin kasvatuksesta ja koulutuksesta, jonka lapsemme saavat. Olen sitä mieltä, että kaikkien lasten poikkeuksetta tulisi saada verrattain syvällinen, klassiseen musiikkiin perustuva musiikkikasvatus, joka vaikuttaa lapsen persoonallisuuteen voimakkaan myönteisesti. Mielifraasejani onkin: Jos lapset kaikissa peruskouluissa laulaisivat klassista musiikkia, yhteiskuntamme olisi toisenlainen.

Oman tehtäväni näen siinä, että yritän edes sille pienelle lapsijoukolle, jonka kanssa olen tekemisissä, antaa mahdollisuuden esittäjinä saada kosketuksen musiikkikulttuurin aarteisiin, juurruttaa heihin rakkauden musiikkiin ja kasvattaa heissä hyvää makua».

Elena Svetozarova:

KONSERTIT SUOMESSA

Järjestäjä:  ANTONEN PALVELU (FINLAND)Kulttuuri- ja koulutushankkeet Suomessa

22.04.2018 Interaktiivinen KUORO- JA URKUMUSIIKIN lasten konsertti. Saksalainen kirkko, Helsinki
22.04.2018 Temppeliaukion kirkko, Helsinki
21.04.2018 1800-luvun ja 1900-luvun alun venäläisestä maallisesta a cappella -kuoromusiikista. Professori ELENA SVETOZAROVA. Scandic Grand Marina, Helsinki
14.11.2014 Lapsikuoro LEGENDA. Kallion kirkko, Helsinki
15.11.2014 Lapsikuoro LEGENDA. Katariinan kirkko, Karjaa
16.05.2010 Lapsikuoro LEGENDA ja ORKESTTERI. “300 vuotta GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI”. Temppeliaukion kirko, Helsinki

Это слайд-шоу требует JavaScript.

 

ELENA SVETOZAROVA
E-mail: lena.svetozarova@gmail.com

Реклама

Профессор Санкт-Петербургской консерватории, кандидат искусствоведения, руководитель детского хора «Легенда», автор многочисленных трудов по истории русской хоровой музыки, преподаватель Международной летней музыкальной школы Финляндии

%d такие блоггеры, как: